15 Mayıs 2014 Perşembe

Faruk Çelik, Taner Yıldız ve Soma Holding hesap verecek!

Faruk Çelik, Taner Yıldız ve Soma Holding hesap verecek!

Soma’da şimdilik açıklanan rakamlara göre 205 işçinin öldüğü madeni işleten Soma Holding, Levent’teki ofisinin önünde protesto edildi. Plaza Eylem Platformu’nun çağrısı üzerine 12:30’da Levent Lale Sokak’ta buluşan yaklaşık 300 kişilik kalabalık, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atarak faciayı protesto etti. Polis sokağın iki girişini de bariyerlerle kapattı, sokakta eylem boyunca bir de TOMA bekledi. Eylemciler sokağın girişine "Plazalarınız kimlerin üzerinden yükseliyor" yazdı. Holding binasının boş olduğu dikkat çekti. 

Plaza Eylem Platformu’nun sokakta okuduğu basın açıklaması şöyle: 
“Yalnızca 2013'te 1235 işçi öldü. Tesadüfen değil, taammüden! Sorun anlatalım. Siz kulaklarınızı tıkasanız da biz bildiğiniz dilden anlatalım. İş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa ’da birinci sıradasınız; her yıl en kalabalık ülke olan Çin’dekinden 8 kat fazla sayıda madenci iş cinayetiyle hayatını kaybediyor iş düzeninizde. İş düzeniniz, resmi rakamlarınıza göre yılda ortalama binden fazla çalışanın hayatına mal oluyor.” 


“2002 yılında 350 bin olan taşeron istihdamın resmi rakamlarınıza göre 2 milyona yaklaştı, gerçekte ise her iki işçiden biri taşeron firmalarda çalışıyor; 1 milyona yakın çocuğumuz işçi olarak çalışıyor, sadece 2013 yılı içinde en az 89 çocuğumuz çalışırken hayatını kaybetti; 
Gerekli önlemler alınmadığı için grizu patlamasında hayatını kaybeden maden işçileri için hükümetinizin en tepesindeki isim “ölüm bu mesleğin kaderinde var” dedi. Yine 30 maden işçisinin hayatına mal olan bir başka facia hakkında dönemin Çalışma Bakanı “fiziki olarak güzel öldüler” gibi yakışıksız ifadeler kullanabildi.Geçtiğimiz yılın başında Zonguldak Kozlu’da 8 madencinin öldüğü facia hakkında işverenin hayatını kaybeden her işçi için 3 bin TL bedel ödemesini öneren raporun altına Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nuz imza attı.” 

“Soma'daki kömür işletmesinin sahibi Alp Gürkan'ın sözleriyle "Özel sektörün çalışma tarzının devreye girmesi" sonucu 2013 yılında 5 bin iş kazası yaşandı; Bu kazaların %90’ı maden kazası. Siz örgütlenmemizi istemedikçe, engelledikçe, suç gibi gördükçe biz ölüyoruz: Sendikasız taşeron işletmelerde yaşanan işçi ölümleri sendikalı işletmelerde yaşananlardan tam 28 kat daha fazla. Daha 15 gün önce mecliste Soma için araştırma komisyonu kurulması grup önerisi AKP 'nin oylarıyla reddedildi. En basit önleyici tedbirleri maliyet olarak gördüğünüz için bin dereden su getiriyorken, bize kazadan, kaderden, kalkınmadan, ilerlemeden, enerjiden, ampüllerden bahsetmeyin: seri cinayetlerinizin hesabını vereceksiniz

Soma Holding, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız hesap verecek.” 


“Plaza Eylem Platformu, işlediğiniz cinayetlerin takipçisidir. Bu ülkenin işçileri, memurları, emeklileri, öğrencileri, hepimiz takipçiyiz, unutmayacağız, unutturmayacağız ve affetmeyeceğiz. Sonunda siz de anlayacaksınız: yüzlerce işçinin madenlerinizde ölmesi kader değildir, cinayettir.”


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bu güne değin en çok tıklanılanlar