14 Mayıs 2014 Çarşamba

Faruk Çelik, "Azaltacağım" dediği ölümlü iş kazalarını yüzde 456 artırmış

Faruk Çelik, "Azaltacağım" dediği ölümlü iş kazalarını yüzde 456 artırmış


Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, “Örnek bir maden. İşçi güvenliği ön planda” diye nitelendirdiği, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in müfettişlerinin daha 13-14 Mart’ta teftiş ettiği Soma Holding’in Soma Kömür Madeni’nde kayıp sayısı 200’ü geçti. İş ve iş yeri güvenliğinden sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in hâlâ imzalamadığı Maden Güvenlik Sözleşmesi uygulansaydı bu kayıplar yaşanmayacaktı. 

Avrupa Komisyonu’nun İş Kazaları Avrupa İstatistikleri (ESAW)’a göre son 10 yıl içerisinde Avrupa’da ölümlü iş kazaları yarı yarıya azaldı. 1998’de her yüz bin işçiden 3.1’i iş kazasında hayatını kaybederken bugün 1.5’un altına düşmüş durumda. 

AB’deki çalışma bakanlıklarının tamamının en kapsamlı raporları iş kazaları üzerine. Bu bakanlıkların ve kurdukları konsorsiyumların içinde aylarca zaman geçirebileceğiniz kadar kapsamlı ve derinlikli web siteleri ve veri tabanları var. 

ANKARA DATA

Faruk Çelik’in yönettiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın arama motoruna “Soma” ya da “Maden” yazdığınızda bir şey çıkmıyor. "İş Kazası" ya da "Ölümlü İş Kazası" yazıldığında da ilginç bir söz... 

Bakanlığı’nın son faaliyet raporunda 2012’de 176 ölümlü iş kazası olduğu yazılı. 2013 faaliyet raporu daha çıkmadı. Ama istatistikler mevcut. 2013’te İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre bin 235 işçi hayatını kaybetti. Bunların 433’ü trafikte işe giderken yaşanan ölümlerdi. Trafik kazalarını çıkarınca işyerinde gerçekleşen ölümlü kaza 803. 

Bakanın kendisine 2013 raporunda koyduğu hedef ölümlü iş kazalarını yüzde 20 azaltmak. Ancak ölümlü iş kazaları Bakan’ın sözünden sonra yüzde 456 artmış! 

Yalnızca 2014’ün ilk 4.5 ayında Soma faciası dahil 696 işçi hayatını kaybetti. Bunların 119’u işe giderken trafik kazasında ölmüştü. Yani ilk 4.5 ayda 577 işçi iş yerinden hayatını kaybetti. Allah korusun ölümlü kazalar bu seyirde devam ederse yılı, trafik kazaları hariç bin 500’ün üzerinde kayıpla tamamlayabiliriz. 

O SÖZ TÜRKİYE

Daha geçen hafta İstanbul’da düzenlenen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından organize edilen 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nda Bakan Faruk Çelik iş kazaları ve işçi ölümlerinde Türkiye’de “güzel şeyler” yaşandığını belirtmişti. “İstanbul iş güvenliği konusunda önemli bir aktör olacaktır” demişti. 

Bir hafta sonra Soma’da Cumhuriyet tarihinin (şimdilik) en korkunç ikinci iş kazası gerçekleşti. Hem de bakanın kendine koyduğu başarı kriteri olan yüzde 20'leri darmaduman ederek, azalacağına çılgınlar gibi artarak. 

Nedenlerini tartışmaya devam edeceğiz. Ama öncelikle İş güvenliği konusunda Türkiye’yi örnek ülke yapmaya söz veren bakanın bizi örnek değil rezil ettikten sonra hemen kendisini “örnek” bakan yaparak istifa ettiğini gördükten sonra. Çünkü siyasi sorumluluk almayan, çözüm geliştiremez, çözüme ortak olmayan, sorumluluğa ortak olur. Kendisine koyduğu başarı kriterlerinde dahi hezimete uğrayan bir bakanın yapacağı tek şey vardır.

| Koray Çalışkan
  Radikal

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Bu güne değin en çok tıklanılanlar