23 Mayıs 2014 Cuma

Bu izni kim verdi? Bu kıyağı kim yaptı?

Bu izni kim verdi? Bu kıyağı kim yaptı?

Soma AŞ ile 2012 yılında yapılan yeni sözleşme sonrasında üretim miktarı ve ton başına ödenen paranın birdenbire ikiye katlanması dikkat çekici.
Haber: BAHADIR ÖZGÜR

Soma Holding’e ait 301 madenciye mezar olan Eynez’deki maden faciasına dair soruşturma kazadaki ‘ihmallere’ kilitlenmiş durumda. Ancak Soma AŞ’nin kısa süredeki hızlı yükselişi hâlâ büyük bir soru işareti olarak duruyor. Şirketin kendi verileri, Ege Linyit İşletmeleri’nin ve Sayıştay’ın raporlarında facianın gerçekleştiği madende 2012’den sonrası büyük sıçrama olması dikkat çekiyor. İşte 301 işçinin yaşamını yitirdiği madenin hızlı yükselişinin öyküsü:

Enerji Bakanlığı'nı karıştıracak iki SOMA belgesi | Felaket "Geliyorum" diye bağırmış.

Enerji Bakanlığı'nı karıştıracak iki SOMA belgesi | Felaket "Geliyorum" diye bağırmış.

"Enerji Bakanı’na teşekkür ederken daha dikkatli olunması gerekir" diyen Yeniçağ Gazetesi Yazarı Ahmet Takan, bugün köşesinden 2 çarpıcı belge yayınladı.

Soma'daki maden faciasının yıllar öncesinden "geliyorum" diye avaz avaz bağırdığını dile getiren Yeniçağ Gazetesi Yazarı Ahmet Takan, bugün köşesinden iki çarpıcı belge paylaştı.
Belgeler 2011 yılına ait ama Soma'daki maden ocağındaki ihmallleri ortaya koyması bakımından önemli.
İşte Ahmet Takan'ın bugünkü yazısı ve ilk yayınladığı Soma Belgeleri;

21 Mayıs 2014 Çarşamba

"Öyle anlattıkları gibi kolay ölmediler. Canlarını öyle kolay vermediler."

"Öyle anlattıkları gibi kolay ölmediler. Canlarını öyle kolay vermediler."

Allah bir an evvel canımı alsın diye kelimeyi şahadet getiriyordum

CUMHUR Ataş da o sessiz kahramanlardan biri.
İçeride 10 saat kalıp korkunç acılar yaşadıktan sonra kurtarıldı. Ama hiçbir şey, kurtarılmakla, yeryüzüne sağ salim çıkmakla, gün ışığı görmekle, temiz hava solumakla bitmiyor. İnanılmaz travmalar oluşuyor onlarda. Cumhur’u aradığımda psikologdan yeni çıkmıştı. Önümüzdeki günlerde uzmanlarla, madencilerinin ve ailelerin yaşadıkları travmayı da konuşmak istiyorum...
İsim?
-Cumhur Ataş.
Yaş?
-28.
Cumhur, o madenden 10 saat sonra çıkarıldın. Allah’a şükür hayattasın. Neler anlatırsın?
-Ne anlatayım... Azrail’le mücadele ettik, Azrail’le boğuştuk! Hayatta olmam tamamen şans eseri.
Kaç kişiydiniz?
-180-200 arası.
Patlama olduğunda neredeydiniz?-Çalışıyorduk, haber geldi “Patlama oldu” diye. Sonra dumana maruz kaldık.
Kaçabildiniz mi dumansız bir yere...-Evet. Temiz havaya ulaştığımız dönemler oldu. Ama duman o kadar korkunç bir şey ki, peşinden geliyor adamın. Kaça kaça bir hal olduk. “Duman geliyor, yere yatın!” diye bağırıyorlardı, seni ayakta yakalarsa bitiyorsun, patır patır yere devriliyordu insanlar...
Gözünü kapattığında ne hatırlıyorsun peki?
-Ölen arkadaşlarımı... Onların çektikleri acıyı. Öyle anlattıkları gibi kolay ölmediler. Canlarını öyle kolay vermediler. Burunlarından, kulaklarından kan geldi. Her yerdeydiler. Onları hatırlıyorum. Çaresizliğimizi, onlara yardım edemeyişimizi...
Taşları, demirleri ısırarak hava solumaya çalıştık

Soma Holding kulesinde sığınma odaları konut olmuş!

Soma Holding kulesinde sığınma odaları konut olmuş!


Soma Holding'in İstanbul Maslak'ta yaptığı Spine Tower'ın kaçak bölümlerinin iskân edildiği ortaya çıktı.

Maslak'ta 22 dönüm arazide yapımına başlanan Soma Holding'in Spine Tower isimli kulesine, 50 bin metrekarelik inşaat hakkı verildi. Şirket bunu iki katına çıkardı. Mevcut imar planlarına aykırı hareket eden Soma Holding, kaçak bodrum katları kiraya verdi. Sabah'ın haberine göre, garaj ve sığınma odalarını dahi iskân eden şirket, adeta ikinci bir Soma faciasına davetiye çıkarıyor.

SUÇ DUYURUSU YAPILIYOR 

20 Mayıs 2014 Salı

"Sorumlu, Enerji Bakanı'dır."

Sorumlu Enerji Bakanı'dır.

'Maden ocakları kapatılmalı' diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Soma'daki maden ocağına dozer bile sokulduğunun anlatıldığını söyledi

Marketteki tokat olayında yeni açıklama: "Başbakan tokat attı, korumalar dövdü"

Marketteki tokat olayında yeni açıklama: "Başbakan tokat attı, korumalar dövdü"


Başbakan tarafından markette tokatlandığı öne sürülen Taner Kurucan, üç günde birbiriyle çelişkili üç açıklama yaptı. Kurucan son olarak "Başbakan bana tokat attı. Korumalar dövdü. Ailemi korumak adına, onların başlarına bir şey gelmemesi için farklı konuştum" dedi.

Soma Kömür İşletmesi, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e bağlı kurumların denetimlerinden hep “tam not” almış. “Tam not” alan maden ocağında 301 kişi hayatını kaybediyorsa, denetimlerde çok sayıda noksanlık belirlenen diğer ocaklarda çalışanları kim bilir nasıl bir tehlike bekliyor. İki bakan bu yönüyle gerçekleri söylememiş oluyor.

Soma’da, hayatını kaybeden maden işçisi sayısının 301’in çok üzerinde olduğu yaygın bir biçimde söyleniyor. Ancak bunlar doğru değil. Hangi eş, hangi ana-baba çocuğu madende olacak da, onun için feryat etmeyecek, “Onu bulun” diye yetkililere başvurmayacak.

Marketteki o anları anlattı

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Soma Holding'in dev kulesi için ağır suçlama

Spine Tower, Soma Holding, Soma, Soma madeni, Soma maden kazası, Soma faciası, Soma maden faciası,


Soma Holding’in ‘Spine Tower’ı için aşırma iddiası.

SAHİBİ olduğu madende 301 işçi ölen, Kartal’daki gayrimenkul projesi askıya alınan Soma Holding’e yönelik yeni bir suçlamanın olduğu ortaya çıktı. Soma Holding’e bağlı bir şirketin ruhsat sahibi olarak göründüğü Spine Tower’ın mimari projesine yönelik  ‘aşırma’ (intihal) suçlamasının yapıldığı anlaşıldı. SAF Gayrimenkul A.Ş.’nin Acıbadem’deki Akasya Koru Etabı Kulesi’nin mimarı ile Maslak’taki Spine Tower’ın mimarını karşı karşıya getiren sürecin başında, bir mimarlık dergisinin aynı sayfasında yer alan bir haberin yer aldığı ifade ediliyor. İddiaya göre, Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, tesadüf sonrası gördüğü dergide, aynı sayfada ödüllü iki kulenin yer aldığını gördü.  Kulelerden biri, mimari projesini geliştirdiği Akasya Koru Etabı Kulesi’yken, diğeri Spine Tower’dı. Erenol, Spine Tower’ın kendi projesine çok benzediğini farkeden Erenol, projesinin kopyalandığı iddiası ile harekete geçti.

Soma faciasının ardından, planlanan nükleer santrallar korkutuyor

Soma faciasının ardından, planlanan nükleer santrallar korkutuyor


Türkiye’nin sarsıldığı maden kazasında ‘denetimler yapıldı’ savunması gözleri bir kez daha nükleer santral projelerine çevirdi. Henüz inşaat ve proje aşamasındaki nükleer santrallardaki en büyük risk ise fay hatları.
Türkiye son yılların en büyük maden kazası ile sarsılırken, kazanın bu kadar geniş çaplı yaşanmasına rağmen “ihmal yok”, “denetimler yapıldı” söylemleri gözleri nükleer santral projesine çevirdi. 9 şiddetinde depreme dayanıklı olduğu söylenen nükleer santralların her ikisinin de yakınında fay hattı bulunuyor. Mersin Akkuyu’nun 30 kilometre kuzeyinde Ecemiş fay hattı geçiyor. Diğer santralın kurulması için uygun olduğu düşünülen Sinop’tan ise fay hattı geçmese de Kuzey Anadolu fay hattına yakın.

Japonya da bile sızdı

Neşe Karanfil’in Hürriyet’teki haberine göre, nükleer santralın yapımına ilişkin süreç 2010 yılında başlatıldı. 2 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile Rusya arasında yapılan bir anlaşma ile nükleer santral kurulması için harekete geçildi. Mersin Akkuyu Sahası’nda 4800 MW toplam kurulu güce sahip VVER 1200 tipi 4 reaktör kurulacak. Türkiye Akkuyu nükleer santralı ile ilgili süreci başlattıktan kısa bir süre sonra da Japonya’da Fukuşima nükleer santral kazası yaşandı. Japonya gibi sürekli depremlerin olduğu bir ülkede alınan tüm tedbirlere rağmen nükleer santral sızıntı yaptı. Akkuyu nükleer santralı 300 kilometre uzunluğundaki Ecemiş fay hattına 25-30 kilometre yakınlıkta. Akkuyu ile ilgili en önemli soru işareti bu fay hattıyla ilgili. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hem de Akkuyu’yu yapacak olan şirket, Akkuyu nükleer santralının 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunu gündeme getiriyorlar. Akkuyu Nükleer Güç Santralı şirketi ÇED raporunu teslim etmeden önce fay hattı ile ilgili yeni bir araştırma yaptırdı. Fayın aktif olması halinde bir etki yapmayacağı belirlendi.
Tasarım değişikliğine de gerek duyulmadı. Ancak Soma’da denetimlerin yapıldığı söylemleri nükleer ile ilgili soruları da tekrar gündeme getirdi.

Atıklar ne olacak?

Eski maden ocağı işletmecisi: "Soma faciası benim ocağımda olsa intihar ederdim"


Eski bir maden ocağı işletmecisi olan Alphan Manas, "Soma’daki facia benim işletmemde ve benim sorumsuzluğum yüzünden meydana gelmiş olsaydı intihar ederdim" dedi. 
Balıkesir ve Balya'da köür işletmeciliği yapan Fütüristler Derneği kurucusu Alphan Manas, Soma'daki maden faciasının ardından "Neden kimse tutuklanmıyor" diye sordu.
Hürriyet gazetesinden Gila Benmayor'un "Facia madenimde olsa intihar ederdim" başlığıyla yayımlanan (16 Mayıs 2014) yazısının ilgili bölümi şöyle:


'Facia madenimde olsa intihar ederdim'

Soma katliamında cenazeler kaldırılırken AKP'li vekiller düğünde

Soma katliamında cenazeler kaldırılırken AKP'li vekiller düğünde


Soma faciasının yaşandığı günlerde Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin sosyal medyada AKP'li vekil Muhyettin Aksak'ın kızının düğününe ilişkin 'mutluluk' mesajı vermesi tepkiye yol açtı


Erzurum AKP milletvekili Muhyettin Aksak’ın kızının düğününün, Soma faciasının yaşandığı bugünlerde yapılması tepkilere neden oldu.
Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin sosyal medyada paylaştığı düğün fotoğrafları, vatandaşlardan tepkiyle karşılandı. İdris Güllüce sosyal medyada düğün fotoğraflarını paylaşırken, fotoğrafların üzerine şu bilgiyi yazdı:
“Erzurum Milletvekilimiz, Kadim dostumuz Muhyettin Aksak Beyin kızının nikah merasiminde mutluluklarını paylaştık”
Düğünün ertelenmemiş olmasının dışında, Güllüce'nin "mutluluklarını paylaştık" gibi söylemlerde bulunması da Soma faciasının yaşandığı bugünlerde tartışmaya yol açtı.
A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'in kızı Buse Terim'in düğünü Soma faciası nedeniyle ertelenmmişti.
Fotoğraflarda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek de yer alıyor.
Hatırlanacağı üzere geçen yıl Reyhanlı saldırısının olduğu gün de, Burhan Kuzu’nun oğlunun düğünü iptal edilmemiş, kamuoyunda tepki ile karşılanmıştı.
İşte Güllüce'nin o mesajı ve düğün fotoğrafları:

18 Mayıs 2014 Pazar

Soma'da hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarıyla o maden...

Soma'da hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarıyla o maden...

Soma'da hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarıyla o maden...

Soma'da hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarıyla o maden...

Soma'daki maden ocağının girişi tuğla ile kapatılıyor

Soma'daki maden ocağının girişi tuğla ile kapatılıyor


Soma’daki maden faciasının altıncı gününde maden ocağı, arama kurtarma çalışmalarının dün sona ermesinin ardından bu sabah itibarıyla görevliler dışında tümüyle boşaltıldı.

AKP'li vekilden 'Soma'da gözaltılar gecikti' tepkisi

AKP'li vekilden 'Soma'da gözaltılar gecikti' tepkisi


AKP Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Soma'daki maden faciası sonrasında şirket yetkililerinin 5 gün sonra gözaltına alınmasına tepki göstererek, "300 kişinin can verdiği bir yerde bu kadar gün geçtikten sonra ancak adımlar atılmasını gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum" dedi.

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın oğlu Can Gürkan gözaltına alındı.



Soma'daki maden faciası ile ilgili olarak gözaltına alınan Can Gürkan Jandarma karakoluna götürüldü

Ölen madencinin annesi: Defnedilen cenaze oğlumun değil

Ölen madencinin annesi: Defnedilen cenaze oğlumun değil


Soma faciasında yaşamını kaybeden 19 yaşındaki Muharrem Çiçek'in cenaze töreninin ardından annesi Naime Çiçek, defnedilen kişinin kendi oğlu olmadığını ve savcılığa başvuracağını söyledi.

CHP milletvekili Özgür Özel: 'İlginç bir tespitim var.!'

CHP milletvekili Özgür Özel: 'İlginç bir tespitim var.!'

Soma'daki maden faciasıyla ilgili başlatılan soruşturmada ilk gözaltı kararı verildi. CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, gözaltı kararlarını değerlendirdi.

İşte Özel'in açıklamasından satır başları: 

Bugün Ankara’dan gelen milletvekillerimizle birlikte taziye ziyaretlerinde bulunuyorduk. O sırada gözaltılarla ilgili haber gelmişti. İçeride gözaltında olan 5 kişiyle görüştüm. Toplam sayının 17 olduğu, 5 tanesinin savcılıkta olduğunu öğrenmiştim. 

Akın Çelik işletme müdürü, Selçuk Demirci Yalçın Erdoğan, Ali Ulu TTK müessese müdür yardımcısı, Ertan Ersoy işletme müdürünün altında bir pozisyonda çalışıyor. Kendilerinin sorguları tamamlandı, mahkemeye sevk edildiler. Benim tespit edebildiğim ilginç bir durum var. 

SOMA'DAKİ AVUKATLAR 'ETİK OLMAZ' DEDİ 
Sayın Ali Ulu’nun dışında diğerlerinin avukatlarının olmaması ve avukat görevlendirilmiş olması. Soma’daki avukatlar bunun etik olmayacağını söylediği için, avukat görevlendirmesi de Akhisar’dan yapılmış. Ben de anlayabilmiş değilim. Akın Çelik’e sorduğumda, işletmenin avukat görevlendirmediğini, kendi avukatının da İstanbul ’da olduğunu, trafik yüzünden İstanbul’dan çıkamadığını söyledi. 

Madencilerin acı kader ortaklığı


Soma'daki maden faciasının en trajik öykülerinden biri İzmir'in Kınık İlçesi'nin Köseler Mahallesi'nde ortaya çıktı. Faciada yaşamını yitiren aynı köyden iki maden işçisi de evli, birer kız çocuğu babasıydı ve ikisinin de eşi ikinci çocuklarına hamile.

İZMİR - Soma’daki maden faciasında en çok kaybının olduğu yerler arasındaki İzmir’in Kınık İlçesi’ne bağlı köyken son seçimde mahalle yapılan Köseler’den 14 işçi yaşamlarını yitirdi. Toplam 17 kişinin madende çalıştığı Köseler Mahallesi’nde olay günü ikisi raporlu, biri izinli olduğu için 3 kişinin köyde kaldığı, 14 kişinin ise olacaklardan habersiz maden ocağına ölüme gittiği ortaya çıktı. Acı olayın ardından Köseler Mahallesi’nde 14 evde 14 ayrı dram vardı. Maden faciasında yaşamını yitiren Ahmet Şen’in eşi Selda Şen’in 4 aylık, yaşamını yitiren Nihat Kayrak’ın eşi Şerife Kayrak’ın ise 2 aylık hamile olması iki aileyi kader ortağı yaptı. Birer kız çocuğu babası olan iki işçi birlikte ölüme gitti. Eşleri ise karnında taşıdıkları çocuklarıyla geride kaldı. 

KIZIMA DOYAMIYORUM

"Haftalardır madenden sıcak kömür çıkıyordu. Amirler üretimi durdurmuyordu."


Madencinin iddiası Bakan Çelik'i şaşırttı


İzmir'in Kınık ilçesine bağlı Köseler köyünü ziyaret eden Bakan Faruk Çelik köylülerle sohbet etti. İşçilerden biri iki-üç haftadan bu yana madenden sıcak kömür çıktığını, ancak ilgilenen olmadığını iddia etti. İddiaya şaşıran Bakan, "Allah Allah, bunları bir not alsanız ya" dedi.

KINIK - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında 14 kişiyle en çok kaybı veren İzmir'in Kınık İlçesine bağlı Köseler Mahallesi'nde taziye ziyaretlerinde bulundu, köylülerle sohbet etti. 

Beraberinde İzmir Valisi Mustafa Toprak ve bakanlık yetkilileriyle, saat 16.00'da bir süre önce mahalleye dönüştürülen Köseler Köyü"ne gelen Bakan Faruk Çelik, maden kazasında ölenlerin evlerini tek tek ziyaret edip, 'başsağlığı' dileğinde bulundu. 

Bakan Çelik, madende yaşamını yitiren işçilerden Selahattin Kayrak'ın evini ziyareti sırasında sitemle karşılaştı. Kayrak'ın üvey ağabeyi Mustafa Ali Bilir'in sitemi üzerine Bakan Çelik, "Türkiye'nin yüreğini yaktı bu olay. 76 milyon insanın kalbi sizin için çarpıyor" dedi. 

Bunun üzerine Bakan Çelik'in sözünü kesen Bilir, "Bakanım orası öyle de, yıllardan beri hep, 'Halledeceğiz, gözünün yaşına bakmayacağız' deniyor. 3-4 sene önce tedbirler alınsaydı da bu olay yaşanmasıydı daha iyi değil miydi? Biz ekmek değil, ana-baba istiyoruz. Arkamızda destek istiyoruz. Her şey olup bittikten sonra bizi yönetenler, 'halledeceğiz' diyor. Sadece sizin hükümet değil. Gelen hükümetler aynı. Mesela Zonguldak'ta olan faciada da 'gözünün yaşına bakmayacağız' dendi. Hep aynı şeyler. Bu acıları, Türkiye olarak hep yaşacak mıyız? Kimsenin gözünün yaşına bakılmasın. Gereği neyse yapılsın. Ama Türkiye'de gerçekten biz bunları yaşıyoruz. Rüşvetle de her şey halloluyor bazı yerlerde" dedi. 

BAKAN ÇELİK TESKİN ETMEK İSTEDİ 
Bakan Çelik ise, Bilir'in bu sözleri üzerine, "Bütün devlet burada şimdi. Bu tarihimizin en büyük acısı. Allah metanetinizi arttırsın, Allah sabır versin. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Bunu bilmenizi istiyorum" sözleriyle aileyi telkin etmek istedi. Ancak Bilir bu kez de, "Ama tahmin etmiyorum. Yine her şey örtbas edilecek" diyerek son noktayı koydu. Daha sonra, taziye ziyaretine gelen gençlerden Onur Dağlı, yaşamını yitiren madenciler için dua ettirdi. Kayrak Ailesi'nin ardından Bakan Çelik, ocağına ateş düşen mahallelediki diğer 13 aileyi de ziyaret etti. 



İŞÇİLERDEN ŞOK İDDİA 

Herkes can derdindeyken onlar hırsızlık yapmış. Vefat eden madencilerin eşyaları çalınmış.



Soma'daki facianın ilk gününde kargaşadan yararlanarak madendeki işçilerin ve onları kurtarmak için madene girenlerin eşyaları çalındı. 
Salı günü meydana gelen maden kazasından sonra birçok maden işçisi yardım için facianın meydana geldiği Eynez Madenciliğe ait maden ocağına akın etti. Kurtarma ekiplerinde yer alan madenciler, yerin 2 bin metre altında kalan arkadaşlarını kurtarmak için soyunma odasında üzerlerini değiştirdikten sonra madene indi.
Habertürk’ten Neşet Dişkaya’nın haberine göre;  salı ve çarşamba günleri madenin girişlerinde kontrol noktası olmamasından dolayı olayı merak eden binlerce kişi de madene akın etti. Maden ocağı sahasında adım atacak yer kalmazken, yaşanan kargaşa sırasında durumu fırsat bilen bazı kişilerinde yer altında mahsur alan işçiler ile onları kurtarmak için madene inen işçilerin soyunma odasına hırsızlık amaçlı dadandığı ortaya çıktı.

Ölüm çukurunda geçen altı saat

Ölüm çukurunda geçen altı saat


İki yıllık maden işçisi Erdal Bıçak madende geçen yaklaşık altı saati anlattı. Bıçak şunları anlatıyor: "Bir noktadan sonra yürüyemedik. Ustabaşımız ezan okudu ve bizim için cenaze namazı kılmaya başladı..."

Maden faciasından yaralı kurtulan 24 yaşındaki Erdal Bıçak kendisini eve kapatmış. 150 madenci arkadaşıyla madende mahsur kalan Bıçak, yaklaşık iki yıldır madencilik yaptığını söylüyor ve şunları anlatıyor:

17 Mayıs 2014 Cumartesi

Soma hakkında gizlenen bütün gerçekleri Ali Tezel anlattı (Şok edici gerçekler - video)


Hiçbir trafo patlamadı
4 numaralı galeride 3 ay önce çıkan yangın galerinin ağzına beton dökülerek kapatıldı. 
O galeri oksijen aldı ve yangın devam etti. 
Patlamaya ve yangına bu söndürüldüğü zan edilen galeri sebep oldu.
Yeni galeri açmak maliyetli olduğu için 4 numaralı galeriyi tekrar açmaya çalıştıkları için içeriye oksijen girdi ve söndüğü zan edilen yangın daha da büyüdü.
Patlamadan sonra yangın diğer galerilere de bulaştı ve karbonmonoksit gazı her yere yayıldı.
4 numaralı galerilerin yanındaki 3 ve 5 numaralı galerilerde kayıt dışı çalışan Suriye'li maden işçileri vardı. 
400-500 kadar Suriyelilerin hepsi öldüler.
Bunlar meydana çıkmaması için madene küllü su bastılar. Onlar betanlaşıp üzerleri kapatıldı.
O madende hem Suriye'li kaçaklar hem de 18 yaşından küçükler vardı.
Ölü listesinde verilenler SGK'ya kayıtlı olan resmi çalışanlar. 
Bunların dışındaki kayıt dışı işçilerin isimleri bu listede yok.
6 cesedi kimse almaya gelmedi diye açıklama yaptılar. Çünkü onlar da Suriyelilerdi ve burada yakınları yoktu. Kaçak işçilerdi.

16 Mayıs 2014 Cuma

AFAD Soma'da hayatını kaybedenlerin isimlerinı açıkladı



Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 283 kişinin isimlerini açıkladı. 

Hayatını kaybedenlerin isimleri ve memleketleri şöyle: 

SIRA ADI-SOYADI İLİ İLÇESİ 

AA ölü sayısında kafaları karıştırdı

AA ölü sayısında kafaları karıştırdı


AFAD Soma'daki iş cinayetinde hayatını kaybedenlerden 283'ünün isimlerini açıkladı.
Anadolu Ajansı, AFAD'ın açıkladığı listeyi Twitter'daki hesaplarından duyururken "AFAD Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 483 kişinin isimlerini açıkladı" ifadelerini kullandı.
AA'nın 283 yerine 483 kişi yazması dikkat çekti. Tweet kısa bir süre sonra kaldırıldı.

Vefat etmiş işçileri neden sağ kurtulmuş gibi çıkarttılar? | O hortumun ucu bulundu

Vefat etmiş işçileri neden sağ kurtulmuş gibi çıkarttılar? | O hortumun ucu bulundu

Soma'daki iş cinayetinin ardından bir görüntü çok konuşuldu.
Madenden yaralı kurtulan işçinin maskesinin ucundaki hortum boşta olduğu iddia ediliyordu.
Türkiye bu görüntüyü tartışırken bu durumun nedenine ilişkin ilginç bir iddia daha ortaya atıldı.
SEBEP TAZMİNAT MI?
Ege'nin Sesi gazetesinin haberine göre birçok işçi kameralar önünde yaralı görüntüsüyle çıkarılırken hastaneye gittiklerinde ailelerine öldükleri söyleniyordu.
Bunun sebebini gazete şöyle açıkladı:
"İşçilerin ihmal ve geç kalınmışlıktan dolayı madende hayatlarını kaybetmelerinin yüklü miktarda tazminatla karşılık bulacağı, ancak madenden sağ olarak çıkarılan işçilerin hastanede vefat etmeleri sonucunda şirketin söz konusu faciada kusur oranı düşeceği için tazminat miktarının da düşeceği öne sürüldü. Şirketin bu sebepten dolayı bu yola başvurmuş olma ihtimaline ilişkin iddianın ortaya atılmasının ise kentte büyük bir tepkiye sebep olduğu öğrenildi."
UĞUR DÜNDAR'A SÖYLEMİŞTİ

Kurtulan işçi, 8 saat süren mücadelesini anlattı | "Arkadaşlarımın cesetleri üzerinden sürünerek..."

Kurtulan işçi, 8 saat süren mücadelesini anlattı | "Arkadaşlarımın cesetleri üzerinden sürünerek..."

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada madenden dışarıya ilk çıkabilen kişi olduğunu belirten 27 yaşındaki Arif Dudu, yoğun duman nedeniyle bayılıp yere düşen ve yaşamını yitiren iş arkadaşlarının üzerinden sürünerek 8.5 saatte dışarı çıkabildiğini söyledi.
Dudu ile birlite çalışan ve o sırada madenin dışında oyduğunu söyleyen ağabeyi Baki Dudu (34) da, "Bu madende sık sık gaz kaçağı olduğunu ve böyle bir facianın beklendiğini beliyorduk. Facia bağıra bağıra geliyorum" dedi diye konuştu.

"İçeride 100'den fazla Suriyeli var. Çıkarmayıp cesetlerini betonlaştırdılar"

"İçeride 100'den fazla Suriyeli var. Çıkarmayıp cesetlerini betonlaştırdılar"

Soma’da salı günü meydana gelen iş cinayetinin bilançosu her geçen dakika artarken Habertürk yazarı ve sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel ses getiren iddialarına devam etti.
Tezel sosyal medya hesabından şunları yazdı:
"Soma'dan tarafıma ihbar yağıyor. 
İddia 1: Yeraltında 100'den fazla Suriye'li vardı. İçeriye sadece AFAD ekibi soktular. AFAD ekibi yabancı olanların cenazelerini dışarı çıkarmadı. Sonra da o galeriyi küllü su ile betonlaştırdılar.
İddia 2: Kazanın olduğu Soma Eynez Yeraltı Karanlık Dere Ocağı'na kontrolünü yapan Eynez yeraltı kontrol şube müdürlüğü var. Burada çalışan bütün memurlar kontrol ediyoruz diye yeraltı maaşı alıyor ama gerçek yeraltı maaşı almak içinmiş. Kayıtlarda burayı kimlerin kontrol ettiği bellidir..."
İşte Tezel'in o mesajları:

Alman uzmanlar: Facia önlenebilirdi!

Alman uzmanlar: Facia önlenebilirdi!

Türkiye'deki madenlerde görev yapan Alman uzmanlar, erken uyarı sisteminin olması halinde Soma'daki facianın önlenebileceğini belirtti.

Avrupa'da en fazla kömür üreten ülke olan Almanya'daki madencilik uzmanlarına göre, erken uyarı sistemi bulunsaydı Soma’daki facia hiç yaşanmayabilirdi. 

Biri denetim mi dedi? O kadın bile AKP'li...

Biri denetim mi dedi? O kadın bile AKP'li...

Soma Holding'in soru sordurtmayan kadını AKP'nin çalışanı çıktı

Soma faciasının olduğu madenin yöneticileri bugün bir basın toplantısı yaptı. Basın toplantısının içeriğine dair haberlerimizi okudunuz.
Peki, o basın toplantısında Soma Holding yöneticilerinin arkasındaki kadın kimdi?
Hani, şu soru soran gazetecileri azarlayan?
Yanıtlıyoruz:
Adı Sema Demiral.
Accord İletişim ajansının başkanı.
Peki nedir bu Accord Ajansı?
En özetiyle söyleyelim; AKP’nin resmi PR ajansı.
Yani AKP’nin kurumsal iletişiminden tutun da, medya ilişkilerine kadar birçok faaliyetini organize eden şirket.
Yani…
Yanisi şu:  

İtiraf ettiler: "Yaşam odası kapalıydı. Trafo ile ilgisi yok"



Soma'da maden ocağında gerçekleşen iş cinayetinin ardından, maden ocağının sahibi Soma Holding A.Ş. tarafından basın toplantısı düzenlendi.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan'ın katıldığı basın toplantısında Ramazan Doğru, "Yaşam odası kapatılmıştı. Yenisi hazırlanıyordu" dedi.
Doğru, facianın trafo kaynaklı olmadığnı söyleyerek; "Kazanın nasıl olduğunu bilirkişiler söyleyecek. Trafoyla ilgisi yok. Kaza 140 kodunda 4'üncü bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan kızışma yukarıdan düşen korların ve havanın hızıyla yangın şiddetini artırdı. Kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum çok büyük bir acı içerisindeyim"ifadelerini kullandı.
Ramazan Doğru; "En son denetim Mart ayında yapıldı. Denetçilerimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlıdır" dedi.
Soma’daki Maden Ocağının İşletme Müdürü Akın Çelik, "Kazanın nasıl olduğunu bizde bilmiyoruz. Şimdiye kadar böyle bir şeye rastlamadık. Ocak içerisinde metangazı, oksijen ve karbonmonoksit sensörleri var ve sensörlerden gelen değerler var. Kaza öncesi böyle bir şey hissedilmedi" diyerek "Yoğun duman görüş mesafesini 1 metreye düşürdü" şeklinde konuştu. Sensör raporlarına savcılık tarafından el koyulduğunu belirtti. 
"18 YAŞIN ALTINDA VE TAŞERON İŞÇİ YOKTU"

Yalan söylüyorsunuz! 405 işçi nerede? | Gerçek ölü sayısı gizleniyor


Soma’daki iş cinayetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız son olarak ölen madenci sayısını 284 olarak açıkladı.
Soma’daki facianın yaşandığı ilk günden bu yana hükümet madendeki işçilerin sayısına ilişkin net bir rakam vermekten sürekli kaçınmıştı. Bugün ise Taner Yıldız yaptığı açıklamalarla ilk kez bu kadar net konuştu. Bakan yaptığı açıklamada “Gerek sosyal medyada gerek bazı yerlerde çok speküle edildi. Bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Yer altında maden ocağında 18’den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz” dedi.
Hatırlanacağı üzere Bakan Yıldız olayın olduğu ilk gece , “Olay olduğu sırada 787 işçi kardeşimiz içeride çalışıyordu. Hâlâ içeride olan çok sayıda işçi var” demişti. Madende tek vardiyada da 750’den fazla madenci çalıştığı ise, işçilerin ifadelerinde sık sık dile getirildi.
Aynı açıklamasının başında Yıldız, “Kendisi çıkan ve ilk müdahaleyle çıkarılan 363 kişi tahliye edilmiştir.” ifadelerini kullandı. Madendeki yangının vardiya değişimi saatine denk geldiği biliniyor. Buna göre Yıldız’ın“363 kişi tahliye edildi” derken, olay sırasında çalışan 787 madenciyi mi kastetti, yoksa vardiya değişimi için gelen diğer işçileri mi? Orası muamma.
Şimdi bir hesap yapıp sorumuzu soralım:
Resmi açıklamalara göre 284 canımızı kaybettik.
Madenden çıkarılan yaralı sayısı ise 80 olarak telaffuz ediliyor…
Yıldız son açıklamasında 18 işçinin madende olduğunu belirtti.
Açıklamalara göre; hayatını kaybeden, yaralı olan ve madende olan toplam işçilerin sayısı 382…
Enerji Bakanı Yıldız ise ilk gün 787 maden işçisinin madende olduğu açıklamıştı.
Peki…
Buna göre 405 maden işçisi nerede?..

15 Mayıs 2014 Perşembe

Faruk Çelik, Taner Yıldız ve Soma Holding hesap verecek!

Faruk Çelik, Taner Yıldız ve Soma Holding hesap verecek!

Soma’da şimdilik açıklanan rakamlara göre 205 işçinin öldüğü madeni işleten Soma Holding, Levent’teki ofisinin önünde protesto edildi. Plaza Eylem Platformu’nun çağrısı üzerine 12:30’da Levent Lale Sokak’ta buluşan yaklaşık 300 kişilik kalabalık, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atarak faciayı protesto etti. Polis sokağın iki girişini de bariyerlerle kapattı, sokakta eylem boyunca bir de TOMA bekledi. Eylemciler sokağın girişine "Plazalarınız kimlerin üzerinden yükseliyor" yazdı. Holding binasının boş olduğu dikkat çekti. 

Plaza Eylem Platformu’nun sokakta okuduğu basın açıklaması şöyle: 
“Yalnızca 2013'te 1235 işçi öldü. Tesadüfen değil, taammüden! Sorun anlatalım. Siz kulaklarınızı tıkasanız da biz bildiğiniz dilden anlatalım. İş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa ’da birinci sıradasınız; her yıl en kalabalık ülke olan Çin’dekinden 8 kat fazla sayıda madenci iş cinayetiyle hayatını kaybediyor iş düzeninizde. İş düzeniniz, resmi rakamlarınıza göre yılda ortalama binden fazla çalışanın hayatına mal oluyor.” 

O tekme devletin gücünü arkasına alarak atılmış bir tekmedir.



O TEKME

O tekme, vicdansızlığın, kuralsızlığın, raconsuzluğun nasıl da iğrenç bir kültüre ve ideolojiye dönüştüğünün resmidir…

Neresinden bakarsanız bakın namertçe bir tekme o… İsterse o protestocu haksız olsun, hatta ağzını bozmuş, hakarete yeltenmiş olsun… Yerin altından acı fışkırırken, sinirler bu kadar gerilmişken, olgunluğu şimdi göstermeyeceksin de ne zaman göstereceksin?

Konu tek başına o müşavir bozuntusu değil… Konu bu topraklara özgü ‘kavga kültürü’nün baskın siyasî anlayış karşısında yok olması… Bizim kadim kavga kültürümüzün yazılı olmayan kuralları vardır… Düşene vurulmaz, kalkması beklenir… İki kişi kavga ederse üçüncü kişi ayırır… Karısının ve çocuklarının yanında hasımla kavga edilmez… Üç-beş kişi bir adamı dövmez… Kadınla kavga edilmez… Arkadan habersizce saldırılmaz… Yaşça büyük olanın küçük biriyle kavga etmesi ayıp sayılır… 

Egemen siyaset kadim kavga kültürümüzü de bozdu… Her şey kuralsız hâle geldi… Kaç yakınını kaybettiği bilinmeyen acılı vatandaşa sıralanan o tekmeler işte bu kuralsızlığın, kibirli ve şımarık muktedirler elinde nasıl ete kemiğe büründüğünü bir kere gösterdi… Sanki kendisi bütün sıfatlarından bağımsız olarak dikleniyormuş gibi “Cübbeni çıkar da gel”, “Ananı da al git” seslenen mantığın gölgesinde, “Sen düşünme dediğimi yap, biz kanunu arkadan çıkarırız” diyen müsteşar, halka ‘gavat’ diye tepki koyan vali, karakolda polislere söven özel koruma, acılı vatandaşa tekme sallayan müşavir olarak filizlenmedir bunun adı… 

O maden mezarları olacak. 450 işçi madende bırakılacak

O maden mezarları olacak. 450 işçi madende bırakılacak

Soma’da salı günü meydana gelen katliam gibi kazanın bilançosu her geçen dakika artıyor. Şuana kadar resmi açıklamalara göre 283 işçinin hayatını kaybettiği açıklansa da belirsizlik sürüyor.
450 İŞÇİ MADENDE KALACAK
Habertürk yazarı sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel'in Soma ile ilgili attığı tweetler kafaları daha da karıştırdı. Tezel "Soma'dan gerçekler"başlığıyla attığı tweette, "Şu an içinde işçi olan beş galeriden ikisine hiç ulaşılamamış. Ancak yangın sönsün diye içeriye küllü su basılıyor, betonlaşsın diye. Yani, içerdeki yaklaşık 450 işçinin artık çıkarılma şansı kalmadı... haklarında gaiplik kararı verilecek..." dedi.
PATLAMA TRAFODAN DEĞİL AMAÇ TAZMİNATTAN KURTULMAK
İş cinayetine neden olan patlamanın trafodan kaynaklanmadığını da söyleyen Tezel, "işveren şimdi olayı trafo üzerine yıkarak tazminatlardan kurtulmaya çalışıyor" dedi
İşte Tezel'in o tweetleri:

Bu güne değin en çok tıklanılanlar